What are you looking for?
Gr /

Email us:

Follow us:

Follow Us
Φιλοσοφία

φιλοσοφια του ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ

Το Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου στο πλαίσιο της λειτουργίας του έχει προτείνει και διοργανώσει αρχιτεκτονικές δραστηριότητες πολιτισμού (εμπλουτίζοντάς τις πολύπλευρα με παράλληλες εκδηλώσεις), με γνώμονα την συνύπαρξη της αρχιτεκτονικής με τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Άνθρωποι, ιδέες, έργα και προτάσεις συνδράμουν στην κατεύθυνση της διάχυσης των πολιτισμικών δραστηριοτήτων που αφορούν στην οργάνωση και τη διαχείριση του χώρου, όχι μόνο ως τεχνικό γεγονός, αλλά ως πνευματική δημιουργία και πολιτισμική παρακαταθήκη.

Διατηρώντας μια κριτική στάση απέναντι στο δομημένο περιβάλλον, στην προσπάθεια να αντισταθεί στην αναγωγή της αρχιτεκτονικής σε εμπορεύσιμο αγαθό, επιδιώκει να εδραιώσει θεσμούς που θα εστιάσουν στο πολιτισμικό ενδιαφέρον του τοπικού και μη κοινού, θα διευρύνουν την κατανόησή του σε θέματα αρχιτεκτονικής και θα καλλιεργήσουν την ευαισθησία του. Με την υποστήριξη και το έργο μιας εγνωσμένου κύρους επιτροπής αρχιτεκτόνων, επενδύει σε μια ουσιαστική σχέση με την πόλη και το κοινό της και καθιστά το Κ.Α.Μ. έναν δραστήριο και αξιόπιστο φορέα Πολιτισμού, μετατρέποντας μια τοπική προσπάθεια σε έναν θεσμό με εξαιρετικά δυναμική προοπτική.

Σε αυτό το πλαίσιο και ξεπερνώντας τα Ελληνικά σύνορα, στοχεύει στην εδραίωση και ανάπτυξή του σε κέντρο-αναφορά για την αρχιτεκτονική της Μεσογείου, καταθέτοντας το δικό του δείγμα γραφής στον διεθνή χώρο. Μέσα από μια ψηφιακή διαδραστική πλατφόρμα επικοινωνίας, μελετά τις προϋποθέσεις της αρχιτεκτονικής παραγωγής στον μεσογειακό χώρο και δουλεύει στην κατεύθυνση της μέριμνας και προβολής της. Επιδιώκει συνεργασίες στον πολιτισμό, την εκπαίδευση και την έρευνα, ανάμεσα σε φορείς, ιδρύματα, πανεπιστημιακές κοινότητες, μουσεία των χωρών της Μεσογείου και άλλων σχετικών με την Αρχιτεκτονική δομών, με σκοπό την ανάδειξη την έννοιας του Κατοικείν και του αρχιτεκτονικού περιβάλλοντος των Μεσογειακών ακτών.  

Παράλληλα, μέσα από μια καταγραφή, ψηφιοποίηση και τεκμηρίωση του υπάρχοντος και μελλοντικού αρχειακού υλικού, καθώς και με τη λειτουργία μιας ανοιχτής αρχιτεκτονικής βιβλιοθήκης, διατηρεί και εμπλουτίζει την εμπειρία του κοινού, προσβλέποντας και στην δική του συμμετοχική δράση στην πορεία και εξέλιξη του Κέντρου Αρχιτεκτονικής Μεσογείου.

ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ

Το Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου στοχεύει στην εξωστρέφεια, την εδραίωση και ανάπτυξή του σε κέντρο-αναφοράς για την αρχιτεκτονική στη Μεσόγειο, καταθέτοντας το δικό του δείγμα γραφής στον διεθνή χώρο. Επιδιώκει να λειτουργήσει ως ευρύτερο κέντρο-πυρήνας πολιτισμού, συνεχούς καλλιέργειας και έρευνας σε θέματα αρχιτεκτονικής, μέσα από συνεργασίες με φορείς, εκπαιδευτικά ιδρύματα και μουσεία, εδραιώνοντας τη διάχυση των πολιτισμικών δραστηριοτήτων που αφορούν στην οργάνωση και διαχείριση του χώρου ως αρχιτεκτονική παρουσία και πολιτισμική παρακαταθήκη.

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

Το Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου επιδιώκει να εδραιώσει ένα πλαίσιο δράσεων που θα εστιάζουν στο πολιτισμικό ενδιαφέρον του κοινού, θα διευρύνουν την κατανόησή του σε θέματα αρχιτεκτονικής και θα καλλιεργούν την ευαισθησία του. Υποστηρίζει την αμεσότητα της σχέσης ανάμεσα στις διάφορες εκφάνσεις πολιτισμού και την επιστήμη της αρχιτεκτονικής. Επιδιώκει να αποτελέσει έναν ακόμη τόπο συζήτησης και κατάθεσης καινοτόμων ιδεών που αφορούν στην παιδεία του αρχιτέκτονα, προωθώντας το έργο της πανεπιστημιακής κοινότητας. Συμβάλλει στην ανάδειξη της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς του παρελθόντος αλλά και στην παρουσίαση παρεμβάσεων και προτάσεων πάνω σε σύγχρονα ζητήματα αρχιτεκτονικής, πόλης και περιβάλλοντος στα Χανιά και γενικότερα στην Κρήτη.

ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ

Το Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου στοχεύει να καταστεί γενέτειρα ενός δικτύου Πολιτισμού στην Μεσόγειο, προσβλέποντας στην εξωστρέφεια και την εδραίωση της διεθνούς διάστασης της Μεσογειακής ταυτότητάς του. Μελετά τις προϋποθέσεις της αρχιτεκτονικής παραγωγής στον μεσογειακό χώρο και δουλεύει στην κατεύθυνση της μέριμνας και προβολής της μέσα από συνεργασίες στον πολιτισμό, την εκπαίδευση και την έρευνα. Μέσα από μια ψηφιακή διαδραστική πλατφόρμα επικοινωνίας στη λογική μιας ανοιχτής αρχιτεκτονικής βιβλιοθήκης, καταγράφει και τεκμηριώνει υπάρχον και μελλοντικό υλικό για την προβολή και κατανόηση του αρχιτεκτονικού περιβάλλοντος των Μεσογειακών ακτών.